Beste oppottafel beoordeeld | 15 tafels voor praktisch tuinieren

by Joost | Last Updated: juli 16, 2020

Zo gauw de warmere dagen voor de deur staan, wordt het de hoogste tijd om al jouw tuingereedschappen weer netjes op orde te brengen voor een geweldig plantseizoen.

Voor praktisch werken in de tuin is een oppottafel een zeer handig meubelstuk.

In dit artikel wil ik met je kijken naar oppottafels, waarom ze zo handig zijn, waar je op moet letten en de 15 beste merken van dit moment.

Beste oppottafel

Laten we de top keuzes in een snel overzicht bekijken, daarna zal ik dieper ingaan op elk van deze keuzes:

Oppottafel Afbeeldingen
Beste grote oppottafel: Loberon Fallon

Tuinkast Fallon beste oppottafel

(bekijk meer afbeeldingen)

Stevigste oppottafel met duurzame granietplaat: Loberon Ellenton

Planten stevigste oppottafel Ellenton

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste oppottafel met kast: Oppotkast met zinken blad

Beste oppottafel met kast: Oppotkast met zinken blad

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste oppottafel van steigerhout: Wooddesign4u

tuin oppottafel van steigerhout

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste oppottafel van steigerbuis: Design85

Oppottafel voor de tuin met steigerbuis en steigerhout

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste oppottafel van aluminium: ACD Signal Red

Beste oppottafel van aluminium: ACD Signal Red

(bekijk meer afbeeldingen)

Stevige oppottafel van metaal: Autre

Stevige oppottafel van metaal: Autre

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste oppottafel van hout: Acacia Display tafel

Beste oppottafel van hout: Acacia Display tafel

(bekijk meer afbeeldingen)

Leukste witte oppottafel: Kebo Acacia

Kebo Oppottafel FSC acacia wit met lade wit

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste oppottafel met een zinken blad: Dehner Hamilton

Beste oppottafel met een zinken blad: Dehner Hamilton

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste oppottafel voor een kleine tuin: Gardiun Urbano Compact

Beste oppottafel voor een kleine tuin: Gardiun Urbano Compact

(bekijk meer afbeeldingen)

Leukste zwarte oppottafel: Kebo opklapbaar

Kebo Oppottafel FSC acacia opklapbaar zwart geolied

(bekijk meer afbeeldingen)

Leukste grijze oppottafel: TA

Grijze oppottafel beste oppottafels in grijs

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste oppottafel met deurtjes: Merschbrock

Tuinkast, gereedschapskast, oppottafel , werkblad

(bekijk meer afbeeldingen)

Waarom is een oppottafel zo handig?

Dit accessoire voor de tuin is bestemd voor zowel de beginnelingen als de gevorderden in de tuin. Het is een praktische hulpmiddel en biedt alles wat je nodig hebt om comfortabel en ongestoord te kunnen tuinieren.

Het meest handige van een oppottafel is het feit dat je niet voorover hoeft te bukken om te kunnen planten en te zaaien. Planten moet een plezier blijven en dat kan je zeker met een oppottafel!

Ook is het fijn dat je met een oppottafel een vaste plek hebt voor jouw tuinierspulletjes. Zo heb je altijd alles bij de hand om even wat plantjes te verpotten of wat onkruid te verwijderen.

Waar let je op bij de aanschaf van een oppottafel?

Voordat we overgaan op onze favoriete oppottafels, heel kort nog waar je op moet letten bij de aanschaf van een oppottafel. 

Riedena advies over kasten, meubels... x
Riedena advies over kasten, meubels en meer
Let op de hoogte van de oppottafel

Bij het zoeken naar de beste oppottafel zal je al gauw merken dat er een scala aan verschillende mooie en creatieve modellen verkrijgbaar zijn.

Waar je echter wel als eerste naar zou moeten kijken is de hoogte van de tafel.  

Ga aan de hand van jouw eigen lichaamslengte na wat een prettige werkhoogte is voor het werkblad van de oppottafel. Dit zal per persoon verschillen.

Hoe hoog is jouw aanrecht? Ga iets lager met een oppottafel

Heb je toch geen idee waar te beginnen, hier een handige leidraad. Het werkblad zou iets lager moeten liggen dan jouw keuken aanrecht. Deze regel zou je kunnen hanteren omdat je er rekening mee moet houden dat je met potten aan de slag gaat. De gemiddelde hoogte voor een pot is ongeveer 30 cm.

Kies je jouw oppottafel te hoog, dan zal dit ertoe resulteren dat je moeilijk in de pot kunt kijken wanneer je bezig bent met mest bijzetten en noem maar op. Let dus goed op de hoogte van de oppottafel alvorens je er zomaar eentje in je winkelmandje stopt. 

Nog enkele dingen waarop je moet letten bij een oppottafel

We hadden aan het begin al gezegd dat de werkhoogte waarschijnlijk het belangrijkste is waarop je moet letten bij de aanschaf van een oppottafel.

Hieronder nog enkele dingen die je liever ook in acht neemt en bepalend zijn voor de uiteindelijke keuze van een oppottafel. 

Waar plaats je de oppottafel?

Het is goed om je af te vragen waar de oppottafel gaat komen te staan. Wil je alleen in de tuin kunnen werken, dan kies je voor een exemplaar die weersbestendig is. Eentje op wielen hoef je niet perse te kiezen in dit geval.

Wil je wel de mogelijkheid hebben om de oppottafel te kunnen verplaatsen, naar het terras bijvoorbeeld, kies dan een oppottafel met wielen voor het gemak. 

Oppottafel van welk materiaal? 

Afhankelijk van de locatie van de oppottafel bepaal je welk materiaal het wordt.

Doorgaans zal het een weerbestendig materiaal moeten zijn, omdat de meeste mensen toch wel buitenshuis tuinieren, in de tuin of op het terras of balkon. 

Extra functies van de oppottafel?

Extra functies zoals haakjes, legplanken, lades en kastjes zijn altijd meegenomen.

Deze bepaal je aan de hand van je eigen behoefte en hoe jij graag te werk gaat in de tuin en welke gereedschappen je altijd bij de hand wil hebben. 

15 beste oppottafels beoordeeld

Maar welke oppottafel past dan bij jou? Geen nood!

We zijn het voor je nagegaan en hebben in dit artikel een verzameling gemaakt van de beste oppottafels die er te vinden zijn.

Beste oppottafel praktische tuinieren met een oppottafel

Om het zoeken naar een goede oppottafel voor jou te vergemakkelijken hebben we een verzameling gemaakt van de beste oppottafels.

We hebben de verschillende oppottafels voor je gecategoriseerd op basis van design, materiaal, kleur en extra functies. 

Je zult er oppottafels vinden van hout, van metaal, maar ook oppottafels met deurtjes, lades en wielen. Het is een ruimte verzameling van hele uitgebreide designs, maar er zitten ook hele simpele exemplaren ertussen van oppottafels die multi-inzetbaar zijn.

Beste grote oppottafel: Loberon Fallon

Om meteen met een indrukwekkend exemplaar te beginnen, kunnen we deze grote oppottafel van Loberon aanraden.

Deze oppottafel is zoals je kunt zien niet alleen een oppottafel maar biedt nog veel meer. De oppottafel dient als werktafel en je kunt er ook je potplanten op kwijt op de bovenste rekken. In totaal heeft het 3 rekken bovenaan. 

Het werkblad biedt voldoende ruimte om comfortabel te tuinieren. Er past van alles op de tafel, want het is een groot blad met de afmetingen 172 x 60 cm (B x D).

Onder het werkblad zit er ook nog ruimte om van alles en nog wat op te bergen. Er zitten 4 legplanken in, 2 lades en een omkiepvak.

Denk maar aan tuingereedschap zoals lege potten, kleine harkjes of schepjes die je kwijt kunt op de legplanken. Maar ook handschoenen en zaden, dus de iets kleinere spullen, vinden een plaatsje in de lades. 

Deze grote oppottafel met een matte vintage look is gemaakt van teak hout en past beslist in elke tuin. Misschien iets te groot voor de beginneling, maar absoluut een aanrader voor de echte tuinliefhebbers onder ons. Je moet er wel voldoende ruimte voor hebben. 

Stevigste oppottafel met duurzame granietplaat: Loberon Ellenton

Tussen de oppottafels van Loberon vonden we ook de stevigste oppottafel. Dit vinden wij de stevigste tuin werktafel door de duurzame materialen waarmee de tafel is vervaardigd. 

Kijk je alleen maar naar het meest opvallende detail van de tafel, het werkblad, dan merk je al gauw wat we bedoelen.

Het werkblad is een duurzame granietplaat; dit is iets wat je niet zo snel tegenkomt bij andere werktafels. Verder is deze stevige oppottafel gemaakt van fijn afgewerkt teak hout en metaal. 

Extra handig is dat je deze stevige oppottafel kunt verplaatsen dankzij de handige wielen. Je zou in principe dus op het terras kunnen tuinieren, mocht het wat kouder worden in de tuin.

Bovendien heeft de oppottafel voldoende plek om te kunnen werken en om tuinspullen op te slaan op de legplanken en aan de haakjes. 

Beste oppottafel met kast: Oppotkast met zinken blad

Wie een oppottafel zoekt met veel opslagruimte kan voor deze oppottafel met een kast gaan.

In wezen is de kast een opbergkast die je op de veranda kunt gebruiken om er van alles en nog wat in te bergen. Maar aangezien het ontwerp zodanig is gemaakt, functioneert deze opbergkast net zo goed als een oppottafel.

Het blad is een verzinkt werkblad en dient heel goed om gebruikt te worden voor het werken met potten en aarde.

Het meest spraakmakende detail van dit tuinmeubel is de opslagruimte die het biedt. In vergelijking met de meeste oppottafels heeft deze gesloten opslagruimten.

De oppottafel heeft maar liefst twee niveau’s om spulletjes op te kunnen zetten.

Van dit soort functionele meubels worden we altijd blij, vandaar dat we deze oppottafel ook in dit lijstje hebben geplaatst. Los van de functionaliteit, ziet de oppottafel er ook gewoon heel leuk uit.

Hij is niet te groot, maar ook niet te klein. Precies goed voor jouw ruimte!

Beste oppottafel van steigerhout: Wooddesign4u

Je zult gemerkt hebben dat al onze keuzes tot nu toe van hout zijn geweest. Dat is niet zo heel vreemd, aangezien de meeste oppottafels van hout, metaal, of een combinatie van de twee worden vervaardigd.

Nog zo een houten exemplaar is deze oppottafel van steigerhout. Het hout is geïmpregneerd en heeft een matte uitstraling. 

Deze oppottafel van steigerhout heeft twee functies die we zeer praktisch vinden. Ten eerste: de opstaande rand op het werkblad en ten tweede een uitklapblad.

De opstaande rand werkt perfect wanneer je met potgrond bezig bent op de werktafel. De rand zorgt er enigszins voor dat er minder potgrond op de grond terecht komt. 

Het uitklapblad heeft een praktische functie. Het uitgeklapte blad dient als uitbreiding van de werktafel voor dagen waarop je meer aan het planten bent.

En wanneer je klaar bent, dan klap je hem gewoon weer dicht, zodat het blad niet in de weg zit. 

Beste oppottafel van steigerbuis: Design85

Om even in de trend te blijven van hergebruikte materialen willen we jou deze oppottafel gemaakt van steigerbuis laten zien.

De tuinwerktafel is vervaardigd van steigerhout en steigerbuis. De houten delen zijn bewerkt met een greywash voor het preserveren van de steigerplanken.

De steigerbuizen zijn eveneens van een grijze kleur en zeer stevig. Beide delen geven de oppottafel een beetje een moderne look waardoor deze oppottafel goed staat in elke tuin. 

Het werkblad van de oppottafel is tevens voorzien van een handige opstaande rand en van twee legplanken aan de onderkant voor opslag van allerhande tuingereedschappen.

Op deze manier kan je ongestoord en efficiënt tuinieren.

Beste oppottafel van aluminium: ACD Signal Red

Een iets eenvoudiger exemplaar van een moderne oppottafel is deze oppottafel van aluminium

De werktafel heeft twee werkbladen. Op het bovenste werkblad kan je verpotten en op de onderste leg je jouw gereedschappen neer. Het design is erg simpel, maar toch nog modern voor iedere tuin.

Je kunt deze tafel vanwege zijn grootte ook bijvoorbeeld gebruiken om jouw kruidenbak of kweektafel op te zetten op het terras of het balkon. De oppottafel is erg licht en is makkelijk verplaatsbaar. 

Stevige oppottafel van metaal: Autre

Behalve aluminium zijn er ook oppottafels van andere soorten metaal. Zoals deze mooie metalen oppottafel.

Je kunt deze elegante werktafel voor diverse doeleinden gebruiken. Ten eerste is de oppottafel perfect voor het oorspronkelijke doel en dat is tuinieren.

De tafel is een goede hulp in de tuin bij het uitzaaien van zaadjes of maken van stekjes. 

Maar je kunt deze tuintafel bijvoorbeeld ook goed gebruiken als decoratief hulpmiddel voor het plaatsen van jouw bloemen en planten in de tuin of op het balkon.

De tafel is van zink en is goed bestendig tegen wisselende weersomstandigheden. Pas wel op dat je jouw plantjes op warmere dagen niet op de tafel laat staan omdat de tafel nogal kan opwarmen in de zon. 

Beste oppottafel van hout: Acacia Display tafel

We raken niet uitgekeken op hout. Deze hele mooie oppottafel van hout ziet er heel leuk uit en heeft een praktische functie die niet mag ontbreken.

De oppottafel heeft namelijk een groot werkblad waarop zich een metalen houder bevindt. Hierin kan je jouw potgrond kwijt. Zo heb je die lekker bij de hand op werkhoogte wanneer je bezig bent met verplanten of uitzaaien. 

Het is een ruime oppottafel waarop je veel kunt doen en heeft ook nog voldoende opslagruimte onder de tafel voor tuingereedschappen zoals potten en gieters. De werktafel is van teakhout en staat mooi in elke tuin. 

Beste oppottafel met een zinken blad: Dehner Hamilton

Je kiest voor een oppottafel met een zinken blad, omdat het een logische keus is.

Dit exemplaar is gemaakt van dennenhout en vormt in combinatie met het zinken blad een prachtige oppottafel die uitstekend erbij staat op het balkon, het terras, maar ook perfect in de tuin. 

Het is een oppottafel met een rustieke vintage look die alles heeft wat je zoekt in een oppottafel. Ten eerste een degelijk werkblad van zink, die niet zal gaan roesten en tegen een stootje kan.

Ten tweede is het een oppottafel van duurzaam hout. Ten derde heeft de werktafel drie ruime lades voor het opbergen van al jouw tuinspullen. Ook op de legplank onderaan kun je heel wat spullen kwijt zoals jouw tuinlaarzen. 

De werktafel staat perfect in de tuin als oppottafel, maar ook als werktafel in de bijkeuken of de werkplaats. Het is een praktisch model dat multi-inzetbaar is.

Beste oppottafel voor een kleine tuin: Gardiun Urbano Compact

Voor iemand die pas begint met planten vinden we dit een goede oppottafel voor de tuin.

Je kunt deze kleine en praktische tafel ook op balkon of op het terras plaatsen. Ondanks zijn grootte kun je toch alle basis dingen doen, zoals verpotten, zaaien en jouw tuingereedschap opbergen. 

De werktafel heeft een aantal haken die plaats bieden voor harkjes, schoffels en noem maar op. De oppottafel heeft verder een stevig metalen blad als werkblad, een legplank bovenin en een opslagruimte onderaan. 

De oppottafel is van dennenhout en heeft een natuurlijke uitstraling die overal wel bij past. 

Leukste witte oppottafel: Kebo Acacia

Behalve de exemplaren met een natuurlijke look zijn er beslist ook andere uitvoeringen verkrijgbaar.

Deze witte oppottafel is daar een goed voorbeeld van. De oppottafel is vervaardigd van duurzaam acaciahout en heeft een witte afwerking. 

Het ontwerp is heel eenvoudig, maar valt best wel op vanwege de witte kleur. Andere kenmerken van deze oppottafel zijn de twee legplanken onder het werkblad en de fijne details zoals een decoratief hartje aan de rand van het werkblad. 

Mocht je deze oppottafel te schoon vinden om op te werken dan kun je hem zeker ook gebruiken als plantenstandaard of als bijzettafel in de tuin of op het terras. Het is een tijdloos design dat gemakkelijk past bij jouw tuin interieur. 

Leukste zwarte oppottafel: Kebo opklapbaar

Geen liefhebber van wit, maar wel zwart? Kies dan deze zwarte oppottafel voor jouw tuin.

Wat meteen aanspreekt is ongetwijfeld de kleur van deze oppottafel. Het meubel is vervaardigd van een acaciahout en is uitgevoerd in een mooie zwarte kleur.

Heel anders dan de doorsnee oppottafels. Best chique als je ‘t ons vraagt. 

Nog een mooi detail van deze oppottafel is het feit dat hij inklapbaar is. Een zeer praktische functie die menigeen tuinliefhebber waarschijnlijk wel kan waarderen.

Vooral als je minder ruimte hebt om te tuinieren op het balkon of op het terras, dan is zo een opklapbare functie erg meegenomen. Je gebruikt de oppottafel alleen wanneer je hem nodig hebt en voor de rest wordt hij keurig opgeborgen. 

In wezen kan je hem vanwege de opklapbare functie en chique look ook als extra bijzettafel gebruiken bij de barbecue of bij de borrel. Het is dus een handige tafel om in de buurt van jouw loungehoek in de tuin die we hier hebben beoordeeld te bewaren.

Leukste grijze oppottafel: TA

Wie niet van wit noch zwart houdt, kiest dan voor de middenweg. En dat is een grijze oppottafel!

Deze grijze oppottafel heeft ook de nodige functies die elke oppottafel dient te hebben, zoals een ruim werkblad op een praktische hoogte en extra opslagruimte voor tuingereedschap. Gebruik hem gerust als oppottafel buiten of op het terras. 

De oppottafel is van stevig Europees vurenhout gemaakt en wordt geleverd met een zinken bak. In deze bak zet je de potgrond wanneer je gaat planten of zaaien. Zodoende heb je alles bij de hand. De zinken bak is eenvoudig uitneembaar indien je deze wilt wassen. 

Nog een handigheid van deze oppottafel is dat het een opklapbaar model is. Hierdoor kan je de oppottafel makkelijk verplaatsen en opzetten waar je maar wilt.

Beste oppottafel met deurtjes: Merschbrock

En om het rijtje van onze aanraders van oppottafels af te sluiten deze prachtige oppottafel met deurtjes.

Dit vinden we een hele mooie oppottafel met een rustieke ouderwetse look. Het werkoppervlak is van gegalvaniseerd metaal en de gehele constructie is van waterafstotend en geïmpregneerd hout.

Dat wil zeggen dat deze oppottafel uiterst geschikt is voor buitenshuis gebruik. 

Verder heeft de oppottafel ook nog opslagruimte in de vorm van een legplank aan de bovenkant. Aan de onderzijde vind je meer opslag ruimte die afgesloten wordt met twee deurtjes.

Hierin kan je veel van jouw tuin spullen kwijt. 

Van pallets een oppottafel maken

Voor degenen die een beetje handig zijn en graag iets ouds weer nieuw leven inblazen hebben we deze optie: een oppottafel van oude pallets maken.

Wist je dat je heel simpel met pallet hout een oppottafel kan maken? Gewoon een paar oude pallets waarvan het hout nog bruikbaar is verzagen en in elkaar timmeren naar de gewenste maat en het gewenste model. 

Je zou bijvoorbeeld dit model van een oppottafel kunnen hanteren en zelf jouw oppottafel kunnen maken met gebruikte pallet hout. Op deze manier recycle je het hout, je bent duurzaam bezig en je bespaart ook nog aan kosten. Want sommige kant en klare alternatieven kunnen best prijzig zijn. 

Ga je zelf aan de slag ermee dan kun je bijvoorbeeld ook een gat in het werkblad zagen waar deze kunststof werkschaal perfect in past en wat haakjes aan de rand toevoegen. 

Je kunt de oppottafel zo uitgebreid of zo simpel maken zoals jij het zelf wilt. De grootte bepaal je uiteraard ook zelf. Een goede video om je op weg te helpen om jouw eigen oppottafel te maken is deze: 

Tips voor onderhoud van jouw oppottafel

Welke oppottafel je uiteindelijk kiest hang af van jouw behoefte en jouw budget.

De oppottafel goed schoonmaken

Zorg er in elk geval voor dat je na elk gebruik de oppottafel goed schoonmaakt en het liefste droog achterlaat, om er zodoende langer van te kunnen genieten. Vooral als het een houten oppottafel is. 

Met soms een extra laagje bescherming

Wat je ook kunt doen is jouw oppottafel elk jaar een verfbeurt geven of een coating aanbrengen. Dit is zeker aangeraden als het om een oppottafel gaat die dagelijks buiten staat.

Gebruik afhankelijk van het materiaal van jouw oppottafel een verf of coating die beschermend zal werken tegen UV stralen van de zon, vocht en schimmels. 

In de winter binnen opbergen

Woon je in een gebied met extreme temperatuurverschillen, dan kun je de oppottafel waarschijnlijk beter opbergen voor de winter in de garage of binnenshuis, voor zover dit mogelijk is natuurlijk.

Zorg ervoor dat je de oppottafel voor het opbergen helemaal schoonmaakt en droog veegt. Indien je een oppottafel hebt met een opslagbak voor aarde of mest, is het aangeraden om de aarde of mest uit de bak te halen. Je wil niet verrast worden door onaangename luchtjes na de winter. 

Conclusie

Naar onze mening verdient elke tuinliefhebber een goede en praktische oppottafel.

De aanraders die wij net hebben gegeven voldoen zeker aan alle eisen. Een goede oppottafel heeft tenminste twee dingen: een ruim werkblad op een aangename werkhoogte en wat opslagruimte.

Heeft jouw oppottafel tenminste deze twee functionaliteiten, dan ben je op de goede weg! Want met een ruim werkblad kan je makkelijk werken en met genoeg opslagruimte heb je alles bij de hand tijdens het tuinieren. En dat werkt prettig en maakt de tuinieren gewoon eens stuk eenvoudiger. 

In onze lijst aan oppottafels vind je in ieder geval de beste oppottafels voor de verschillende categorieën.

Wij hopen dat wij jou met dit artikel op weg hebben geholpen om de beste oppottafel te vinden die geschikt is voor jouw tuin. Veel plezier met tuinieren!