Designmeubilair, Kasten

Barndeuren | Verschillende stijlen & hoe je een barndeur installeert

Joost

Joost

Barndeuren, ook wel schuifdeuren of loftdeuren genoemd, zijn een echte trend in woningen van tegenwoordig.

Hier vertellen we je alles over deze stoere interieur stijl en hoe je een barndeur in jouw eigen huis kunt hebben.

Wat is een barndeur?

Waar komt de naam ‘barndeur’ nu eigenlijk vandaan?

In het Engels betekent ‘barn’ schuur; een barndeur is dus in feite een schuifdeur met de uitstraling van een schuurdeur.

Het grote verschil echter is dat schuurdeuren werken met een scharniersysteem, terwijl barndeuren in een beslag worden gehangen. Om een barndeur te installeren heb je dus een rails nodig.

Barndeuren van verschillende materialen

Barndeuren worden over het algemeen geproduceerd uit natuurlijke materialen, waaronder steigerhout. Ook kun je de deuren krijgen van glas of met een metalen frame. 

Steigerhout wordt vervaardigd uit vurenhout van de beste kwaliteit. Vurenhout groeit snel, wat dit hout hernieuwbaar maakt en weinig belastend voor het milieu.

Het is een type hout dat vaak wordt gebruikt voor werkzaamheden in de bouw. Daardoor vallen er stofdeeltjes op het hout en krijgt deze na verloop van tijd een grijs-achtige kleur. Een barndeur van steigerhout ziet er dus vaak ‘gebruikt’ en ‘doorleefd’ uit, wat het juist zo bijzonder maakt.

Deuren die vervaardigd zijn uit gebruikt steigerhout zijn over het algemeen erg goed bestand tegen alle weersomstandigheden. Daaruit kunnen we weer opmaken dat de barndeur dus zowel geschikt is voor binnen, als voor buiten!

Vervang je deur eens!

Wanneer het aankomt op het aankleden of renoveren van een ruimte, bijvoorbeeld je slaapkamer of kantoortje, dan wordt er als eerste vaak gedacht aan details zoals nieuw meubilair en misschien andere verlichting.

Helaas wordt er niet altijd gedacht aan het veranderen van de deur voor een nieuwe look in het interieur.

Een deur is echter het eerste wat mensen zien als ze een ruimte binnenstappen, dus waarom zouden we daar niet eens iets mee doen? Het kan de totale sfeer van een ruimte compleet omtoveren!

Behalve het type deur (bijvoorbeeld een barndeur in plaats van een gewone deur met scharnier) kun je ook nog eens zelf bepalen van welk materiaal je de deur wil, welke kleur, of het een handvat moet hebben en ga zo maar door.

Dus ben je van plan je interieur anders in te richten, begin dan eens voor de verandering met één van de deuren!

Wanneer je gaat voor een steigerhouten schuifdeur, heb je meteen een eyecatcher te pakken. Je kunt daarmee zelfs decoratie zoals een schilderij vervangen.

Een deur hoeft dus niet louter een praktische functie te dienen, maar kan ook een interieur een geheel nieuw jasje geven. Een trendy barndeur is hier uitermate voor geschikt.

Voordelen van een barndeur

Een barndeur neemt minder ruimte in beslag dan een ‘gewone’ deur.

Een gewone deur draai je open, een barndeur schuif je gemakkelijk opzij. Je kunt daardoor ook eventueel spullen kwijt dichtbij de barndeur. Een barndeur kun je daarnaast gedeeltelijk openzetten zonder dat dat extra ruimte kost.

Ook is het een veilige deur: je hoeft niet te verwachten dat iemand vanaf de andere kant de deur jouw kant op duwt.

Een barndeur is daarom vaak gewenst in restaurants of bars. Een barndeur is niet alleen geschikt voor binnen; ook buiten zou je er eentje op kunnen hangen bijvoorbeeld voor je schuur.

Daarnaast is het handig dat in het geval van een barndeur de deuropening veel breder is dan bij een gewone draaideur.

Bredere schuifdeuren zullen soepeler van de ene naar de andere kant schuiven dan een smallere schuifdeur. Dus het is zeker geen probleem om een wat bredere barndeur aan te schaffen.

Ten slotte kun je met een barndeur twee ruimtes, bijvoorbeeld de huiskamer en de keuken, meer tot een geheel maken.

Je kunt daarbij kiezen voor een enkele of een dubbele deur, die je overdag half-open kan zetten voor een ruimtelijk resultaat.

Een barndeur staat ook heel erg mooi

Behalve de praktische voordelen, is de barndeur ook gewoon een echte eyecatcher waar je deze ook plaatst.

Een trend met een nostalgisch tintje, omgetoverd tot een modern en opvallend detail.

Enig nadeel van een barndeur kan zijn dat het openen en sluiten ervan wat tijd kost, meer dan bij een gewone draaideur. Bij een barndeur open je deze namelijk haaks op je looprichting, wat bij een gewone deur niet het geval is.

Daarom is het handig als je een barndeur plaatst in een ruimte waarbij je niet constant de deur(en) open en dicht wil doen.

Bijvoorbeeld tussen de huiskamer en de keuken: hier zal de deur vaak open blijven staan en hoeft die niet persé steeds dicht. Enkel misschien in de avond dat je de deur tussen de ruimtes sluit.

Een voorbeeld van een plek waar je beter geen barndeur kunt plaatsen is tussen de gang en de huiskamer.

Men loopt daar gedurende de dag meerdere keren doorheen, wat het geen geschikte plaats maakt voor een barndeur. Het kost te veel handelingen om deze te openen en te sluiten.

Een conventionele draaideur is in zo’n geval veel praktischer. Overigens kun je voor zo’n draaideur ook eentje aanschaffen van steigerhout. Dan heb je toch nog een soort van barndeur, maar dan met een handvat en zonder rails.

Een moderne barndeur?!

Het klinkt misschien apart, maar toch passen deze deuren in de woningen van tegenwoordig.

Barndeuren worden vaak geassocieerd met de boerenhuizen van vroeger. Barndeuren zijn het complete tegenovergestelde van de deuren met een strak en egaal design. Dit type deur past in de interieuren van nu omdat het een fraai contrast creëert  met bijvoorbeeld strakke muren geverfd in slechts één kleur.

Zo’n houten barndeur staat bijvoorbeeld extra mooi bij een wit interieur. Daarnaast contrasteert ook de robuuste rails waar je een barndeur aan hangt met de rest van het effen interieur.

Diverse barndeuren

Als je denkt dat barndeuren er altijd hetzelfde uit zien, dan heb je het mis!

Je kunt bijvoorbeeld voor de klassieke, stoere barndeur gaan met grove planken. Heb je liever iets subtielers? Dan kun je ook een barndeur kopen die geverfd is, waardoor het stoere een beetje wordt verzacht. Of wil je misschien een barndeur van glas? Ook dat is mogelijk.

Daarnaast is het ook helemaal aan jou waar je deze barndeur precies wil plaatsen. Wil je deze goed zichtbaar maken en dus ergens in de woonkamer plaatsen? Misschien wel om de keuken en de huiskamer te scheiden.

Of wil je de deur gebruiken voor de badkamer, of toch liever voor je kledingkast? Je kunt werkelijk alle kanten op met een barndeur! En zeker is dat waar je de deur ook plaatst in huis, het zal de blikvanger van de ruimte worden.

Alle barndeur opties op een rijtje

Nu je de belangrijkste zaken weet over de barndeur, is het tijd om de perfecte barndeur optie te kiezen voor jouw huis.

Ga je voor glas? Wil je liever een kast met barndeur stijl schuifdeur? Heb je deur al maar ben je op zoek naar het ophang systeem?

In de onderstaande tabel hebben we diverse barndeuren en barndeur accessoires voor je op een rijtje gezet inclusief de specificaties.

Verderop in het artikel zullen we deze opties wat uitgebreider bespreken, zodat je precies weet welke deur past bij jouw situatie. Ook zullen we ingaan op hoe je zo’n barndeur nou precies installeert.

Soorten barndeuren in een overzicht

Soort barndeur Onze favoriet Specificaties Afbeelding
Barndeur kast Woood schuifdeurkast Derby smokeDeze kast met een afmeting van 200 x 115 x 40 cm is gemaakt uit grenenhout en heeft een barndeur die een deel van de kast afschermt.  De kast bestaat uit vijf opbergruimtes gescheiden door planken. De kast heeft een industriële stijl en is grijs van kleur. Woood schuifdeur barndeur kast Derby - smoke - detail
(bekijk meer afbeeldingen)
Barndeur schuifsysteem Schuifdeur schuifsysteem set Cube met railAls een railsysteem niet helemaal jouw ding is, kun je ook een schuifsysteem aanschaffen waar je je barndeur aan hangt. In dit pakket vind je alles wat nodig is om een schuifdeur te installeren. Het enige wat mist is de deur zelf.  Schuifdeur barndeur set Cube schuifsysteem
(bekijk meer afbeeldingen)
Barndeur van glas VidaXL Dubbele schuifdeur glas  Het systeem van deze dubbele, glazen schuifdeuren werkt heel soepel. De deuren gaan geruisloos open en dicht en de aluminium/RVS rails is ontzettend stevig.  Bij aankoop van dit pakket krijg je alle materialen en tools die nodig zijn voor het installeren van een sterk schuifdeursysteem, inclusief de glazen schuifdeuren zelf. vidaXL Dubbele schuifdeur barndeur van glas
(bekijk meer afbeeldingen)
Dubbele barndeurYaheetech Dubbele Barndeur Railsysteem
In dit pakket krijg je de benodigheden voor het installeren van een dubbele barndeur.  Je installeert de zwarte stalen rails met behulp van de diverse accessoires, waarna je jouw favoriete dubbele barndeur aan het beslag kan hangen. dubbele barndeur railsysteem detail
(bekijk meer afbeeldingen)
Barndeur handgreep Stalen handvat set voor schuifdeur systeemSet bestaande uit een deurgreep en deur kom is vervaardigd uit roestvast staal en daarna voorzien van een mat zwarte poedercoating. Ideaal voor schuifdeuren in een kast of moderne loft- en barn schuifdeuren.Stalen handvat set voor schuifdeur systeem, schuifdeur kom en handgreep Mat zwart Smeedijzereffect detail
(bekijk meer afbeeldingen)
Barndeur onbehandeldMaatwerk schuifdeur van onbehandeld eikenhoutBarndeur met robuuste brede planken voor een stoere look in jouw interieur. De deur is 4 cm dik en komt exclusief schuifdeurbeslag en railsystemen. Gemaakt van onbehandeld eikenhout, een natuurproduct, waardoor elke deur uniek is. De tekening van de nerf en noesten zorgen voor een authentieke look. Deze luxe schuifdeuren worden in Nederland door de timmerman op maat gemaak.Schuifdeur barndeur van onbehandeld Eikenhout maatwerk
(bekijk meer afbeeldingen)
Barndeur kledingkast  Schuifdeur kast Toby met barndeurMet deze kast krijg je zes opbergvlakken en vier lades. De kast heeft geen gewone kastdeur, maar een barndeur die aan een zwarte, metalen rails hangt. De barndeur schermt met een breedte van 122 cm altijd een deel van de kast af. De kast is vervaardigd uit massief grenenhout en is verkrijgbaar in het mat zwart, wit en betongrijs. Schuifdeur kledingkast met barndeur stijl
(bekijk meer afbeeldingen)
Barndeur railsysteem Schuifdeur / barndeur railsysteem compleet met hangrollenEen barndeur zoals je die nu vooral ziet is er eentje die bevestigd wordt aan een rails. Dit railsysteem van twee meter (bestaande uit twee delen van 100 cm)  is gemaakt van staal en heeft een mooie zwarte coating. De set bevat alles wat je nodig hebt om een barndeur of loftdeur op te hangen. De barndeur zelf is niet inbegrepen. Stalen schuifdeur : barndeur railsysteem detail
(bekijk meer afbeeldingen)
Soft close barndeurSchuifdeurset Cube voor barndeur met rail en softcloseZie ook de categorie ‘schuifsysteem’. Bij deze schuifdeurset krijg je een rails van 186 cm die aan de muur bevestigd kan worden zonder beugels. De rails is echter anders dan we hierboven hebben besproken, waarbij je de deur erin hangt in plaats van eraan. Het fijne aan deze set is dat het een soft close systeem heeft, waarbij je dus weinig geluid maakt als je de deur opent en sluit. Schuifdeur barndeur set Cube schuifsysteem
(bekijk meer afbeeldingen)
Barndeur slot Slotje schuifdeur zwart Voor als je alleen op zoek bent naar een slot dat monteerbaar is in een barndeur. Het is natuurlijk wel fijn als een deur op slot kan, dus mocht jouw barndeur gemonteerd zijn zonder slot, dan kun je altijd nog een los slot kopen en deze installeren. Slotje schuifdeur zwart slot voor barndeur
(bekijk meer afbeeldingen)

Kast met barndeur

Een goede manier om een barndeur in huis te halen zonder gelijk een deur te hoeven vervangen is voor een kast met een barndeur stijl schuifdeur te gaan.

In de categorie ‘barndeur kast’ is onze favoriet de Woood schuifdeurkast Derby. Deze elegante kast heeft een afmeting van 200 x 115 x 40 cm en geeft dus lekker veel opbergruimte.

Multifunctionele kast met barn stijl deur

De kleur van de kast is smoke (grijs) en kan functioneren als kledingkast in de slaapkamer, maar ook eventueel als bijvoorbeeld borden- en glazenkast in de huiskamer. Daarnaast is de kast ook geschikt voor in de keuken, waarin je je keukentools mooi kunt tentoonstellen.

De industriële look is weer helemaal terug, en is te herkennen aan de sobere kleuren en het toepassen van ruwe, stevige materialen zoals hout. Met deze kast breng je de stoere landelijke stijl aan in de ruimte en creëer je tegelijkertijd extra opbergruimte.

Het materiaal van deze kast is grenenhout en sluit gemakkelijk. De kast bestaat uit vijf gescheiden opbergvlakken die veel ruimte bieden voor als jouw spullen.

Nog een mooie kast met barndeur

Kast estrada met barndeur stijl schuifdeur

Een alternatief in deze categorie is de Kast Estrada, die qua prijsklasse op een heel ander niveau zit dan onze nummer één.

Deze donkergrijze, houten kast heeft een zeer apart en robuust karakter en door de hangrollen van de barndeur krijg je een stoere look.

Aan de linkerzijde heeft de kast 3 opbergvakken gescheiden door planken en onderaan twee laden. Aan de rechterkant heeft de kast vijf opbergvakken die gescheiden zijn door glazen platen.

De barndeur heeft de breedte van de helft van de kast, waardoor er altijd een deel van de inhoud zichtbaar is. Hier kun je dus mee spelen en in de open vakken jouw mooiste items tentoonstellen.

Op zoek naar een kasten oplossing voor aan de wand? Hier lees je alles over de beste en leukste hangende kastjes!

Barndeur schuifsysteem

Een barndeur hangt traditioneel met hangrollen in de rails. Dit kan echter zeer uitspringen in de ruimte en een subtielere oplossing is in dit geval een schuifsysteem voor de barndeur.

Als je op zoek bent naar een schuifsysteem voor het ophangen van een deur, dan zou de barndeurset Cube met schuifsysteem van het merk Rob een mooie optie kunnen zijn.

Complete set voor de installatie van een barndeur met schuifsysteem

In dit pakket krijg je een complete set waarmee je in één keer een schuifdeur kunt installeren. Het enige wat nog mist is de schuifdeur zelf, die je zelf kunt gaan uitkiezen.

De rails kan aan de muur bevestigd worden zonder beugels en heeft een lengte van 186 cm. De schuifdeur werkt heel soepel door middel van de wielen met kogellagers. Daarnaast werkt het systeem met soft close, waarbij de deur weinig tot geen geluid maakt bij het dichtdoen.

Wanneer je op zoek gaat naar een deur, houdt dan rekening met een maximaal gewicht van 80 kg en een breedte van 93 cm. Het schuifsysteem werkt dus anders dan de barndeuren die aan een railsysteem worden gehangen, daarover vind je verderop in het artikel meer.

Barndeur van glas

Wat dacht je van een (dubbele) barndeur van glas?

Voor een extra moderne sfeer in huis, is de vidaXL Dubbele schuifdeur glas een echte aanrader.

Ruimtelijk effect en meer licht met glazen barndeuren

Glas kan een ruimte een lichter effect geven en daarnaast ziet een ruimte met glazen schuifdeuren er ook groter uit. Bovendien kan er natuurlijk licht door deze deuren vallen en tegelijkertijd heb je geen last van inkijk vanaf buiten.

Het systeem van deze schuifdeuren werkt heel soepel en het open- en dichtdoen van de deuren gaat op een zachte, geruisloze manier. De rails waar de schuifdeuren in hangen zijn gemaakt van aluminium en RVS.

Compleet pakket inclusief de glazen deuren

In dit pakket krijg je alle details die je nodig hebt voor het installeren van een robuust schuifdeursysteem, inclusief de dubbele schuifdeuren zelf. Het perfecte pakket voor een snelle montage van een sterk systeem met prachtige glazen schuifdeuren. 

Een glazen barndeur ideaal voor de badkamer

Een glazen barndeur is uitermate geschikt voor de badkamer. Het creeert een mooie afscheiding tussen bijvoorbeeld de slaapkamer en de badkamer. Glas en metaal zijn goed bestand tegen vocht en ideaal voor deze ruimte.

Dubbele barndeuren

Op zoek naar een dubbel barndeursysteem waarbij je de deur zelf kunt kiezen?

Neem dan eens een kijkje bij de Yahee Montageaccessoires en geleiderail voor een dubbele schuifdeur.

Deze rails is wel 366 cm lang en zeer eenvoudig te installeren. De uitstraling van het systeem waarmee je een dubbele barndeur kunt installeren past bij alle interieurstijlen.

Praktische oplossing van hoogwaardige materialen

Het beslag is geluidsarm, stevig en geproduceerd uit hoogwaardige materialen. Het kan daarnaast wel 100 kg dragen. De set komt inclusief een montageset voor bevestiging aan betonnen muren of muren van hout. Ook krijg je er een vloergeleider bij en deurstoppers.

Zelf de barndeur uitkiezen voor dit losse barndeur beslag

De deuren die aan het beslag worden gehangen moeten een dikte hebben tussen de 25 en 45 mm. Houd dat dus eventjes in de gaten wanneer je de deuren gaat kiezen voor in het beslag.

De rails is gemaakt van staal en heeft een stoere zwarte kleur. Deze is prachtig te combineren met houten deuren in hun originele kleur, wit geverfd of stalen deuren.

Handgreep voor een barndeur

Een barndeur met handgreep is natuurlijk hartstikke handig. Zoek je er zo eentje, dan zou je eventueel kunnen gaan voor deze mooie stalen handvat set voor schuifdeur systeem.

Dit handvat is ideaal om de rustieke look van een barndeur af te maken. De set bestaat uit een deurgreep voor aan de ene kant van de deur en een deur kom voor de andere kant. Je bent zo dus in een keer klaar.

De handgreep is vervaardigd uit roestvrij staal en daarna voorzien van een mat zwarte poedercoating. Door het gebruik van massief RVS heeft deze deurgreep een lange levensduur.

Barndeur van onbehandeld hout

Om de rustieke uitstraling van een barndeur nog meer te benadrukken, kun je voor een barndeur van onbehandeld eikenhout gaan.

Deze mooie barndeur van het merk XAPTOVi worden in Nederland door de timmerman op maat gemaakt. Door de lokale productie kan XAPTOVi de houten deuren verantwoord en vlot produceren. Het resultaat: een barndeur om “WOW” tegen te zeggen!

Stoere uitstraling door natuurlijk hout

Het stevige eikenhout heeft de deur een authentieke uitstraling en vanwege het karakter van hout is elke deur uniek. Je zult hiermee dus echt een hele speciale barndeur in huis hebben. Eikenhout is ook ontzettend duurzaam, van deze barndeur zul je jarenlang plezier hebben.

De robuuste planken van onbehandeld eikenhout zijn maar liefst 4cm dik en warm van kleur. Doordat deze deur op maat gemaakt wordt past deze in elk interieur, met een maximale grootte van 117cm bij 215cm (B x H).

Kledingkast met barndeur

Ook kledingkasten kun je krijgen met barndeuren, voor een landelijke look in de slaapkamer. Een van onze favoriete kledingkasten met een barndeur is de Toby Schuifkast van Livengo.

Deze kast heeft een breedte van 122 cm, is 230 cm hoog en 37 cm diep. Handig aan deze kast is dat het bestaat uit wel zes rechthoekige opbergvakken en vier ladekastjes. De kast heeft één schuifdeur of barndeur zodat je altijd een kant van de kast kunt afschermen.

Mooie barndeur kast in verschillende kleuren

Het materiaal is massief grenenhout en de kast kun je naast in het wit ook krijgen in het zwart en betongrijs. De rails van de schuifdeur heeft een stoer uiterlijk en is vervaardigd uit metaal, met een mooie zwarte coating.

Voor de grijze versie kun je eventueel ook nog terecht bij de Kast Bronx betongrijs van het merk VT Wonen. Dit type kledingskast past zowel in een slaapkamer als in een woonkamer, of eventueel in een ruime hal. Een prachtige en multifunctionele kast, in welke kleur je ‘m ook koopt!

Railsysteem voor een barndeur

Een barndeur die je terugziet in de moderne huizen wordt over het algemeen gekenmerkt doordat deze aan een railsysteem wordt gehangen, en dat maakt deze deur nou juist zo speciaal.

Als je op zoek bent naar een robuust, los railsysteem voor een barndeur dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor dit schuifdeur railsysteem met hangrollen.

De rails heeft een mat zwarte kleur en is vervaardigd uit staal. De rails heeft daarnaast een lengte van 200 cm met voorgeboorde gaten.

Dit maakt installatie erg gemakkelijk. De rollers hebben lagerkogeltjes en het systeem kan wel 100 kg dragen. Je kunt er deuren aanhangen met een dikte tot 40 mm.

Zeer degelijk en compleet railsysteem pakket

In het pakket krijg je 2 x 100 cm rails, twee stalen rollers met montagebouten voor de soepelheid, twee deurstoppers van staal, een vloergeleider, andere benodigdheden en een duidelijke handleiding. De deur zit er dus niet bij inbegrepen.

Ideaal systeem voor een barndeur inbouwkast

Dit railsysteem is goed toe te passen wanneer je graag een barndeur voor een inbouwkast wilt plaatsen. Het systeem is aanpasbaar waardoor het al snel bij de bestaande kast past.

Deze zwarte stoere rail ontzettend goed bij bijvoorbeeld accessoires van glas of keramiek, voor een inbouwkast in de keuken. Het matte tegenover glans geeft een boeiende impressie wat jouw interieur net dat extra’s geeft.

Een alternatief railsysteem voor een zwaardere barndeur

Wil je een railsysteem dat een iets zwaardere deur kan dragen? Dan zou het Stark schuifdeur systeem misschien een betere optie kunnen zijn.

Dit systeem is van staal en is mat zwart gepoedercoat. Het heeft een lengte van twee meter en kan wel 150 kg dragen.

Stark schuifdeur systeem -zwart voor barndeur complete set
(bekijk meer afbeeldingen)

Makkelijke montage aan te passen aan jouw stijl

De montage gaat snel en gemakkelijk. Dit pakket bevat de materialen voor het monteren van een schuifdeursysteem, waarbij de deur niet wordt geleverd. Je kunt dus een deur uitkiezen die helemaal past bij jou eigen voorkeuren en die mooi aansluit op de sfeer van je huis.

De hangrollen die in het pakket worden meegeleverd installeer je aan de deur, daar hang je de robuuste stalen rails in. De set kan in werkelijk ieder interieur worden gemonteerd, omdat je natuurlijk zelf de deur uitkiest.

De rails past zowel mooi in een moderne, industriële woonstijl als een meer elegante, klassieke sfeer. 

Soft close barndeur

In deze categorie kunnen we denken aan een schuifsysteem met softclose, zoals de barndeurset Cube met schuifsysteem. Zie de categorie ‘barndeur schuifsysteem‘ voor meer informatie hierover. 

Als je echt op zoek bent naar een barndeur met traditionele hangrollen en toch een soft close systeem dan is dit schuifdeursysteem voor barndeur met soft close sluitvertrager een goede deal.

Schuifdeursysteem voor barndeur met softclose sluitvertrager Smeedijzereffect met hangrollen
(bekijk meer afbeeldingen)

De rails is in dit geval van (zwart) staal, wat het geheel een stoer uiterlijk geeft. Daarnaast heeft de rails een lengte van 200 cm en montage gaat via de handleiding heel gemakkelijk.

Compleet en degelijk barndeur railsysteem met soft close

Ook bij dit systeem hebben de rollers lagerkogeltjes voor het soepel heen en weer schuiven van de deur. Het is een zeer krachtig systeem dat wel 100 kg kan dragen.

Het pakket bevat alle materialen die nodig zijn voor het installeren van een barndeur. Net zoals bij andere pakketten in dit artikel mist alleen nog de deur, want die keuze is natuurlijk heel persoonlijk.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen de deur helemaal zelf te maken. Hier gaan we verderop in dit artikel alles over vertellen.

In deze barndeur beslagset worden behalve alle accessoires ook nog de montage benodigdheden meegeleverd.

Enkel het soft close systeem als je de complete barndeur al hebt

Uiteindelijk zou je ook nog alleen op zoek kunnen zijn naar het soft close systeem als aanvulling op jouw bestaande barndeur. In dit geval is dit soft close systeem voor schuifdeur beslag een mooie optie.

Je koopt in dit geval dus alleen het soft close gedeelte, zodat je ervoor kan zorgen dat jouw barndeur op zachte wijze open- en dichtgaat. In dit pakket krijg je een kastje, boutjes voor de installatie aan de rails, en een palletje voor op de deur met stelblokje.

Barndeur slot

Alles is los te koop! Geen paniek dus als je al een barndeur hebt geïnstalleerd en je er achterkomt dat er nog wat mist.

Heeft jouw schuifdeur bijvoorbeeld  nog geen slot en wil je deze los aanschaffen? Dan kun je eventueel kiezen voor dit zwarte barndeur slotje van het merk Barnwood. 

Ook een RVS barndeur slot is mogelijk

Heb je liever een slot van RVS? Dan kun je gaan voor dit schuifdeur Systeem Slot RVS. Dit slot komt van Loftdeur.nl en is vooral geschikt voor barndeuren in slaapkamers of badkamers, waar privacy gewenst is.

Handig aan dit slot is dat, in noodgevallen, het slot aan de buitenkant geopend kan worden met behulp van een pasje. Je kunt het slot monteren op de barndeur of de deurpost. 

Los beslag voor een barndeur

Als je op zoekt bent voor los beslag voor de installatie van een barndeur, dan moet je even goed bedenken waar je precies naar op zoek bent.

Zoals we hierboven al hebben toegelicht, kun je los beslag kopen om een mooie deur te installeren met een schuifsysteem of een barndeur met een railsysteem.

Daarbij kun je ook weer een keuze maken uit een enkele of een dubbele deur, of een barndeur met soft close. Van elk type hebben we je al een goed voorbeeld gegeven.

Het is dus handig om alle opties te weten, zodat je de juiste keuze kunt maken voor een mooie barndeur. Let er ook altijd op of bij het kopen van de barndeur de deur zelf is inbegrepen, of alleen het beslag.

Heb je dan alle materialen in huis, of wil je zelf aan de slag en de barndeur helemaal zelf maken, lees dan verder. We gaan nu in op hoe je zo’n barndeur dan precies installeert thuis.

De installatie van een barndeur

Een barndeur wordt met behulp van beugels en rollers aan een rails gehangen.

Een barndeur beslag of schuifdeurbeslag bestaat uit een compleet pakket waarin een rails, rollers, beugels kogellagers, deurstoppers en schroeven worden geleverd. Je kunt zo’n beslag krijgen in diverse soorten en maten, zoals je hierboven al hebt gezien.

Het enige wat vaak niet wordt geleverd in dit soort pakketten is de deur zelf. Houd daar dus rekening mee.

Belangrijk om de barndeur goed te installeren

Om een barndeur te installeren in je huis moet je er zeker van zijn dat deze op de juiste manier wordt opgehangen en bevestigd.

Dit kun je zelf doen, maar aangezien dit een precies werkje is kun je het misschien beter overlaten aan de experts. De rails moet foutloos aangebracht worden, waarbij onder andere de afstand tussen de deur en de muur precies goed moet zijn.

Wees je er in ieder geval van bewust dat je een stevige en robuuste muur nodig hebt om een barndeur te kunnen installeren.

Toch zelf aan de slag gaan met de barndeur?

Wil je toch zelf de barndeur installeren, dan kan dat zeker. We zullen je stap voor stap uitleggen hoe je dat doet en wat je er voor nodig hebt.

Houd allereerst rekening met de tijd: kies een dag waarop je niks gepland hebt staan en je je compleet kunt focussen op de installatie. Het zal je een dikke aantal uur kosten, dus wees goed voorbereid.

We zullen hier uitleggen hoe je een barndeur systeem ophangt met bovenrail, een van de meest populaire barndeursystemen. 

Maten van de barndeur

Je meet eerst de hoogte een breedte van de deur op die je gaat gebruiken. Vervolgens zaag je de planken die je nodig hebt met de juiste maten.

Het systeem waarmee je de deur gaat ophangen komt met een instructieboekje, waarin wordt aangegeven wat de hoogtemaat is voor de installatie van de deur.

Wanneer je de breedte gaat bepalen van de deur, kun je deze het beste ietsje groter maken dan nodig ten opzichte van de deuropening. 

Zijn de planken op maat? Dan leg je verticale planken netjes naast elkaar. De horizontale planken schroef je daarna vast aan de verticale planken.

De diagonale planken komen nu tussen de horizontale en de verticale planken te liggen. Schroef deze ook vast. Je kunt de deur zo laten, maar je kunt deze natuurlijk ook schuren en vervolgens lakken. 

Ophangbeugels monteren

Nu is het tijd om de ophangbeugels op de deur de monteren.

Belangrijk hierbij is dat de rollers precies op dezelfde hoogte zitten zodat je deur niet scheef zal gaan hangen.

Gebruik hiervoor daarom een waterpas. Dan heb je nog de rubbertjes die de deur zullen beschermen tegen stoten. Die schroef je bovenop de deur, aan de binnenzijde van de rollers.

De railhoogte en geleidepalletje

Lees in de instructies van jouw barndeur installatie set wat precies de hoogte van de rail is. Gebruik wederom een waterpas om de rail af te tekenen.

Vervolgens leg je het geleidepalletje of de vloergeleider naast de opening van de deur. Dit voorkomt dat de deur naar voor of naar achter kan worden geduwd.

Plaatsing van de barndeur

Boor gaatjes in de muur daar waar je de rails gaat ophangen en monteer vervolgens de rails. Daarna hang je de deur erin.

Als laatste breng je de eindstops of deurstoppers op de rail aan die ervoor zorgen dat de deur niet verder rolt. Hier kun je dus gaan voor een soft close systeem. Test de deur uit en controleer of alles stevig vast zit. 

Een barndeur voor een stoere touch

We hopen je met dit artikel te hebben meegenomen in de wonderlijke wereld van barndeuren met volop inspiratie.

Dit type deur is ideaal wanneer je een echte blikvanger in een ruimte wilt creëeren, eentje die nog praktisch is ook. Stoer en stijlvol en helemaal aanpasbaar past een barndeur in elke interieur stijl.

Je kunt een barndeur in de woonkamer, de slaapkamer of zelfs de badkamer hebben. Ook buiten staat een barndeur mooi, dit is ten slotte de originele toepassing van deze deur toen het nog echt vooral voor de schuur te vinden was.

Wij zijn in ieder geval helemaal fan van deze authentieke traditie die weer helemaal van nu is!